852

6 лютого для нас, марганчан, справді Великий день. Тоді, 1944 року, війська 3-го та 4-го Українських фронтів, під час Нікопольсько-Криворізької наступальної операції, звільнили Марганець від кровожерливих лап німецько-фашистських загарбників. І ми повинні бути вдячні людям, які боролися зі зброєю в руках, не шкодуючи себе, за те, щоб ми з вами могли сьогодні жити на цій, споконвічно своїй землі.

Коли фашистська Німеччина віроломно напала на нашу країну, тисячі трудівників Марганця стали на захист своєї Батьківщини. Робота всіх організацій була перебудована на військовий лад. З великим трудовим підйомом працювали у дні війни трудящі шахтарського міста, щоб дати країні та фронту якнайбільше цінної сировини. Усі шахти перевиконували план з видобутку руди. Багато забійників видавали десятки тонн руди понад норми, працюючи за двох, а то й за трьох.

Коли у липні 1941 року німецько-фашистські загарбники почали наближатися до річки Дніпро, усі жителі Марганця брали участь у будівництві оборонних споруд на підступах до міста та в районі самого міста Дніпро.

4 серпня 1941 року було прийнято рішення про негайну евакуацію підприємств та матеріальних цінностей Кривого Рогу, Кам'янське (раніше – Дніпродзержинськ), Нікополя та Марганця.

За 6 днів серпня марганчани демонтували та відправили на марганцеві рудники Уралу, Сибіру та Казахстану 178 залізничних вагонів з шахтовим обладнанням та понад 500 гірників із сім'ями, які продовжували самовіддано працювати для фронту, для перемоги.

Два з половиною роки жителі Марганця вели непримиренну боротьбу проти фашистських окупантів. Високо оцінено героїчний подвиг партизанів та підпільників Марганця. 59 учасників партизанського руху та підпільної боротьби удостоєні орденів та медалей. Іменами загиблих героїв-партизан названо вулиці міста.

Минулого року Марганець знову почав жити у війні. Проте зараз кровожерливим ворогом стала сусідня країна-агресорка – росія, яка 24 лютого 2022 року напала на Україну, і вже майже рік нищить наші міста, калічить та вбиває українців і намагається відібрати наші українські території.

З перших днів війни весь український народ став на захист рідної Держави, і мільйони людей воюють і працюють зараз заради перемоги. Таким є і наше місто Марганець, що продовжує жити, працювати, приймати у себе вимушено-переміщених осіб та всіляко допомагати фронту і військовим, попри щоденні та щонічні артилерійські обстріли з окупованого росіянами Енергодару.

Покоління українців боролися за свою волю, а слава українських воїнів завжди приносить волю та свободу. Так буде і найближчим часом, коли Україна переможе над всім суцільним злом, яке приходить разом з росією. Всі території обов’язково повернуться під майоріння українського прапору і весь світ буде голосити "Слава Україні – Героям Слава!".