866

Перший місяць 2023 року став для Марганецького гірничо-збагачувального комбінату серйозним випробуванням. До останнього були питання щодо виконання планових показників і причини були різноманітними. Але все ж таки всі основні планові показники у січні виконати цехам та підрозділам підприємства не вдалося.

"Мінус" з загального видобутку сирої марганцевої руди склав 10,9 тисяч тонн, так як свої плани "провалили" всі три шахти та Грушівський кар’єр. В першу чергу збій в роботі стався через погані гірничо-геологічні умови, що склалися в надрах, та катастрофічну нестачу персоналу, що обумовлено високою захворюваністю працівників. У Грушівському кар’єрі також склалися погані кліматичні умови. Також були проблеми і з підготовчими роботами, вагомий внесок в "мінус" вніс 5-тисячний роторний комплекс, який не мав змоги стабільно працювати через аварійні поломки та обмеження використання електроенергії.

Прохідка гірничих виробок підприємства виконана лише на 82,1%, тобто всього гірниками нарізано 234 погонні метри. Причини не виконання плану ті ж самі – нестача персоналу та постійне перекріплення гірничих виробок.

Шахта №3/5

Наказом №1 шахті №3/5 було встановлено план з видобутку руди у розмірі 5 тисяч тонн, проте вона впоралась із ним лише на 48,8% – всього гірники видали на-гора 2442 тонни руди. Такі показники досить чітко характеризують те, що вибій знаходиться в дуже складних гірничо-геологічних умовах, які змушували персонал цеху постійно виконувати перекріплення та, власне, затяжні перегони гірничого обладнання.

Лише під кінець цього тижня шахті вдалося знову стабільно працювати та виконувати встановленні планові показники лютого.

Шахта №9/10

Січень шахта провалила по всім показникам. Так, видобуток руди виконаний тільки на 60,1%, з "мінусом" у 6991 тонну. Нарізні роботи цех виконав на 78% – всього в надрах шахти нарізано 101 погонний метр, при запланованих 135 п.м.

Першу декаду лютого шахта також відпрацьовує досить нестабільно – часто добові планові зобов’язання не виконуються. Причини досить різні – перекріплення 12-го південного, західного відкотного та західного конвеєрного штреків з виконанням ручних робіт в них. Разом з тим, спільно з бригадами дільниці ПМВЗР, гірники продовжують займатися монтажними роботами. Минулого тижня виконувались роботи з балансування та збирання привідної станції конвеєра, а також ремонт комбайну КДР на поверхні шахти.

Шахта №14/15

Ця шахта на фоні своїх гірничих побратимів виконала план досить успішно – з надр видано на-гора 21152 тонни руди (94%). З нарізних робіт ситуація також виглядає дещо краще – всього гірники нарізали 133 погонні метри гірничих виробок (88,7%).

Проте робота шахти у лютому також досить не стабільна. Ручні роботи у 23-му південному і 1-му північному вибоях, а також перегін обладнання в ранкову зміну по 24-му південному не дали змоги виконати добовий план понеділка та середи. Вже під кінець тижня шахта вирівняла свої планові показники і стабільно працює, однак з гірничопрохідницьких робіт є деяке відставання через гірничо-геологічні умови, що склалися у штреках, а також через заміну двигуна на компресорі, що подає стиснуте повітря.

Грушівський кар’єр

Жоден плановий показник у січні Грушівський кар’єр не виконав. Видобуток сирої марганцевої руди у січні не виконувався, на це вплинули деякі поломки крокуючих екскаваторів та простій 138-ї машини на запланованому ремонті.

У січні кар’єр лише на 69,1% виконав конвеєрний розкрив – всього переміщено 100,2 тисячі кубометрів.

В період із січня по лютий 5-тисячний роторний комплекс знаходився на регламентних роботах. Основні роботи, що виконані на ньому – налаштування та завантаження 1-го вибійного конвеєра через стаціонарний та пересувний бункер, заміна роликів на магістральних конвеєрах відвалоутворювача і вулканізація стрічки на 3-му вибійному конвеєрі. Також на ремонт зупинився крокуючий екскаватор №116, на якому виконуються зварювальні роботи на ковші.