599

Лютий видався досить складним для Марганецького гірничо-збагачувального комбінату. На роботу всіх цехів та підрозділів підприємства впливали складні гірничо-геологічні умови, які склалися в шахтах комбінату, погодні умови, що суттєво вплинули на роботу Грушівського кар’єру, а також щоденні та щонічні загрози артилерійського обстрілу, що чинить армія рф з тимчасово окупованого Енергодару. Через це загальний видобуток сирої марганцевої руди склав 34783,3 тонни, що менше за встановлений план лютого на 4816,7 тонн (87,8%), адже шахти №9/10 та 14/15 не впоралися зі своїми плановими завданнями.

Єдиним підземним видобувним цехом, який впорався зі своїми плановими показниками, стала шахта №3/5, яка "насипала" вище плану 206 тонн, видавши на-гора 4006 тонн руди (105,4%). Хоча перші дві декади лютого видалися для гірників "три-п’ять" досить складними і ставили під загрозу місячний план. Навіть в останній робочий тиждень добовий план було трохи недовиконано через відставання по ручним роботам та вихід з ладу елементів комбайну. Якість руди, яка видобувається в надрах шахти №3/5, в лютому закрита на 100 відсотків, але 25 лютого контролери відділу технічного контролю зафіксували порушення – того дня в руді знаходились пусті породи, через що знято брак 2 тонни.

Порушено в гірший бік звичну роботу шахти №9/10 – план лютого виконано на 69,8%, тобто на-гора видано 9207,3 тонни руди. На ці показники вплинули не тільки погані гірничо-геологічні умови, часті зупинки на ручні роботи, перекріплення штреків, а й катастрофічна нестача персоналу, які в основному, знаходились на лікарняних листах. З планом по нарізним роботам шахта №9/10 впоралася на 116,9%, тобто прохідники цього цеху нарізали 76 погонних метрів гірничих виробок, навіть не дивлячись на те, що в останні робочі дні лютого вони виконували прохідницькі роботи вручну у 15-му південно-західному штреку.

На шахті №14/15 виникла деяка дестабілізація морального клімату робітників цеху з огляду на проблеми з нестачі персоналу, часті поломки обладнання та аварійні простої. В результаті відставання з видобутку руди в лютому склало 1030 тонн (95,4%), а з початку 2023 року цех відстає на 2378 тонн. Всього в лютому гірники вийняли з надр 21570 тонн руди. З гірничопрохідницьких робіт ситуація виглядає значно краще – в лютому шахта №14/15 закрила план на 113,8%, нарізавши 74 погонних метрів гірничих виробок.

В лютому Грушівський кар’єр не вів видобуток сирої марганцевої руди та низку інших робіт. Натомість з показником в 136,7 тисяч кубометрів закритий план з конвеєрного розкриву (109,4%), а також з показником в 52 тисячі кубів закритий план з переєкскавації гірничої маси безтранспортним методом.

В кінці лютого 5-тисячний роторний комплекс зупинився через вихід з ладу стабілізатору напруги панелі крокування. ремонтна бригада Грушівського кар’єру разом зі спеціалістами-наладчиками оперативно усунули несправності і запустили комплекс в роботу. Також в наступні періоди комплекс зупинявся для на нарощування 1-го вибійного конвеєра та ремонтні роботи на привідній станції №3. Також на планові та аварійні ремонти зупинялись крокуючі екскаватори №№ 116, 138, 395. На 138-ій машині черговий персонал продовжує займатися роботами з відкачування води зі сторони південного зумпфу та чищення роликового кола. На крокуючому екскаваторі №116 виконувався ремонт кошу, а на 395-ій машині перепасування тягових канатів.