1125

Введення воєнного стану та масштабна військова агресія російської федерації вплинула на всі сфери життя українців. За офіційними даними, більше половини підприємств України не можуть продовжувати роботу через активні бойові дії, руйнацію та порушення логістичних зв’язків. У зв’язку з цим більше 10 мільйонів громадян були змушені покинути свої домівки, і більше 3,5 мільйонів із них вимушено покинули Україну.

Проте в нашому місті зберігається відносні спокій та мирне життя. Наразі всі підприємства Марганця працюють у звичному режимі, населення – зайняте, економіка – тримається.

Разом з основними підприємствами працює найголовніше, містоутворююче – АТ "Марганецький ГЗК". Однак частину персоналу було призвано до лав Збройних Сил України, тому практично всі виробничі плани було скориговано в сторону зменшення.

Валерій Григорович ЗАЄЦЬ

Валерій Григорович ЗАЄЦЬ

З доповіддю про роботу Марганецького гірничо-збагачувального комбінату за перші чотири місяці 2022 року на оперативній нараді, при голові правління АТ "Марганецький ГЗК", виступив заступник голови правління з виробництва Валерій Григорович ЗАЄЦЬ.

– На даний час є деякі проблеми з виробництвом, – зазначає Валерій Григорович. – Головною з них є загальні виробничі об’єми. Ми працюємо спільно з керівниками цехів та підрозділів підприємства, шукаємо шляхи рішення цих проблем, вводимо в роботу нові виробничі одиниці тощо.

Шахта №3/5 відпрацювала перші чотири місяці задовільно, але є відхилення від плану з видобутку руди, трохи більше ніж на 200 тонн. Головною причиною цього є зупинка в лютому, проте весняні місяці шахта план стабільно виконувала. По скоригованому плану шахта працює на одну очисну та одну нарізну бригади з перевиконанням планових показників.

Щодо нарізних робіт з початку 2022 року, шахта №3/5 має відхилення в розмірі 11 погонних метрів. Цей "мінус" обґрунтований проблемами з вагонним парком, що виникли в січні, тому було прийнято рішення перевести нарізну бригаду на ручні роботи. В лютому, через зупинку підземного видобувного цеху, з нарізних робіт виник "мінус" у розмірі 10 погонних метрів. Але наразі шахта №3/5 стабілізувала свою роботу і працює над ліквідацією відхилення з прохідки гірничих виробок.

Проте слід зазначити, що шахта №3/5 веде активну участь у формуванні плану виробництва всього підприємства АТ "Марганецький ГЗК". Вона надає посильну допомогу іншим шахтам комбінату. Таким чином "три-п’ять" "передала" для формування нової нарізної бригади на шахті №9/10 п’ять осіб. З 24 травня планується перехід бригади Д.В. Пелипця у надра шахти №14/15. А поки керівництво шахти №3/5 працює над формуванням нової нарізної бригади для власних потреб, так як без нарізних бригад існування підземного видобуткового цеху просто неможливе.

У лютому у надрах "три-п’ять" було завершено монтування магістральних конвеєрів та введено в експлуатацію новий забій – західний відкатний №3. Також закінчено рудні запаси 15-го західного штреку, тепер з нього демонтується гірниче обладнання.

На сьогоднішній день гірничий колектив шахти №9/10 продовжує підіймати стяг Марганецького гірничо-збагачувального комбінату і крокує вперед у плані зростання продуктивності.

Нещодавно були пропрацьовані деякі виробничі питання як з керівництвом підземного видобуткового цеху, так і з бригадирами комплексів. Таким чином, спільними зусиллями і підприємства, і шахти виконано всі умови для того, щоб "дев’ять-десять" мала забій на 10 тисяч тонн руди, в якому працює флагман шахти №9/10 – бригада В.Г. Федорова. Другою за нею іде бригада Ю.О. Гавриленко, яка в травні повинна виконати план у 8500 тонн. Поки що шахта немає достатньо можливостей для формування нової очисної бригади, тому, як каже Валерій Григорович Заєць: "Будемо брати не кількістю, а вмінням!".

Загалом, шахта №9/10 відпрацювала чотири місяці з виконанням планових зобов’язань і має загальний "плюс" близько 500 тонн, навіть не зважаючи на те, що цей підземний видобутковий цех також зупиняв свою діяльність у лютому.

По гірничопрохідницьким роботам ситуація дещо інакша – "дев’ять-десять" має відставання у розмірі 20,5 погонних метрів, що обумовлено нестачею персоналу, так як цей підземний видобутковий цех "віддав" боєздатну прохідницьку бригаду на шахту №14/15. Але віддавши одну бригаду, керівництво шахти швидко сформувало для виробничих потреб ще одну прохідницьку бригаду, яка складається з частини колективів шахт №№ 3/5 та 14/15. Загалом для задовільної роботи шахті №9/10 необхідно мати мінімум три нарізних бригади, тому зараз керівництво працює над формуванням другої бригади, яка у другій декаді червня буде працювати на вагони на західній панелі шахтового поля.

Відхилення у розмірі 300 тонн з початку 2022 року має шахта №14/15, і на цей "мінус" також вплинув лютий, коли була зупинена діяльність очисних вибоїв. По скоригованому плану з прохідницьких робіт шахта має "плюс" в розмірі 11 погонних метрів.

Шахта 14/15

Шахта 14/15

Зараз шахта №14/15 має великі проблеми на південній ділянці, де великої шкоди гірникам завдають гірничо-геологічні умови – виступи граніту. Проте, не дивлячись на проблеми, керівництво цеху та комбінату займаються розвитком шахти – нарізаються нові штреки, виконуються всі роботи задля забезпечення фронту очисних робіт північної ділянки, робота котрої розрахована на 2,5 роки. Згодом буде введена у роботу третя очисна бригада, якою керує Р.В. Сук, і приблизно з початку червня шахта має запрацювати майже в звичному режимі.

Наразі всі зусилля АТ "Марганецький ГЗК" направлені на розвиток шахти №14/15, так як вона є майбутнім усього підприємства.

В останній час Грушівський кар’єр живе покращеним життям. Дуже добре видно відповідальність та працездатність як очільника та ІТП-складу, так і самих працівників цеху з відкритого видобутку сирої марганцевої руди.

Карьєр

Карьєр

В травні Грушівський кар’єр досить прекрасно працює як з видобутку руди, так і з автотранспортного та безтранспортного розкривів. Також до скоригованого плану є 3200 тонн "плюсу" із видобутку руди. Однак залишається відставання по самій "болючій" точці Грушівського кар’єру – конвеєрному розкриві (близько 126 тисяч кубометрів), яке зумовлено затяжним ремонтом 5-тисячного роторного комплексу. Але після проведення ремонтів та замірів, продуктивність роботи "п’ятитисячника" дещо підвищилась, а тому в майбутньому планові показники буде виконано.

Грушівська збагачувальна фабрика, нажаль, навіть після скоригованого плану має відхилення у розмірі 2800 тонн. На цей показник вплинув березень, і основні причини є організаційні. Заступник голови правління з виробництва сподівається, що новий керівник фабрики вирівняє це положення, так як судячи з виконання планових показників у травні фабрика показує досить не поганий результат із виробництва концентратів всіх сортів, окрім карбонату, а також завалки руди.

ГОФ

ГОФ

З березня введено в роботу важливий об’єкт – шлюз, який дозволив виробити концентрату 2-го сорту 2100 тонн у березні та 2500 тонн у квітні. У травні очікується більше 3 тисяч тонн цього концентрату. Такі цифри надають впевненість у завтрашньому дні, а також вони дозволяють тримати стрій всього підприємства.