934

Ювілей – не таке вже й рідкісне свято, але кожного разу воно особливо цінне та насичене багатим життєвим досвідом. Також важливий для людей і Ювілей організацій та підприємств, в яких вони працюють, і які вони прославляють день за днем.

1 квітня 2023 року стало визначним днем для Марганецького гірничо-збагачувального комбінату, адже шахта №3/5 та дільниця підземних монтажів, вулканізації та зовнішніх ремонтів відзначали свої Ювілеї!

За роки в цих колективах змінилося багато керівників і робітників. Абсолютно кожен з них вніс чималу кількість сил і праці у розвиток гірничодобувної промисловості нашого міста. Багатьох з них вже немає в живих, але пам'ять про їхні трудові подвиги залишиться назавжди в історії шахти №3/5 та дільниці підземних монтажів, вулканізації та зовнішніх ремонтів.

Дільниця підземних монтажів, вулканізації та зовнішніх ремонтів

Дільниця підземних монтажів, вулканізації та зовнішніх ремонтів

Почнемо з наймолодших ювілярів – дільниці підземних монтажів, вулканізації та зовнішніх ремонтів, або як ще ми звикли їх називати – ПМВЗР.

Колектив ділянки підземних монтажів, вулканізації та зовнішніх ремонтів – люди творчої праці і вся їхня діяльність у Марганецькому гірничо-збагачувальному комбінаті спрямована на створення нових або відновлення старих виробничих об'єктів. Спектр їхньої діяльності практично безмежний, адже фахівців ПМВЗР можна зустріти і глибоко під землею в шахті, і навіть на найвищій відмітці підприємства – скрізь потрібні їхні вмілі руки та креативний розум.

Дільниця підземних монтажів, вулканізації та зовнішніх ремонтів

Дільниця підземних монтажів, вулканізації та зовнішніх ремонтів

Якщо йдеться про шахти, то в основному завдання підземної ділянки ПМВЗР полягає у вулканізації конвеєрних стрічок та електромонтажних роботах. Але бувають ситуації, коли робітники виходять і за межі своїх обов'язків та займаються не такими звичними для себе роботами, як, наприклад, демонтаж наклінного стволу шахти №3/5 декілька років тому. Багато працівників ПМВЗР можна зустріти і на території Грушівського кар’єру, Грушівської збагачувальної фабрики, і навіть на самій віддаленій від Марганецького ГЗК дільниці – на дільниці шламового господарства та станції зворотного водопостачання. Вони, як волонтери в комбінаті, завжди і всюди допомагають.

Історія ділянки підземних монтажів, вулканізації та зовнішніх ремонтів бере початок 1 квітня 1998 року. Вона була створена на правах підрядної організації, з ініціативи заступника голови правління комбінату з виробництва Анатолія Глуханюка та головного інженера комбінату Анатолія Довгого. Тоді ділянка ПМВЗР складалася з 63 штатних працівників на чолі з начальником Е. Веремеєнком та механіком В. Ткачуком.

Ділянка була однією з основних підрядників з монтажу гірничого обладнання та вулканізації транспортерної стрічки при будівництві шахт №9/10 та №14/15.

Колектив ділянки спеціалізується на виконанні робіт з ремонту устаткування на збагачувальній фабриці, шахтах та кар'єрі. Дві спеціальні бригади слюсарів (єдині у комбінаті) займаються ремонтом крокуючих екскаваторів.

Трудівники ділянки неодноразово перемагали у змаганнях серед цехів та підрозділів комбінату за звання "Найкращий допоміжний цех".

З вересня 2003 року колектив ділянки підземних монтажів, вулканізації та зовнішніх ремонтів очолює Андрій Валерійович Дроніков, і в цьому році виповнюється 20 років, як Андрій Валерійович стоїть біля керма управління цим виробничим підрозділом.

Шахта №3/5

Шахта №3/5

Шахта №3/5 є одним з найскладніших цехів Марганецького гірничо-збагачувального комбінату. Тут спостерігаються постійна заводненність гірничих виробок, складні гірничо-геологічні умови, нестача кадрів, а також велику роль у роботі відіграють постійні зміни як у плані роботи цеху, так і в організації робочого процесу. Але незважаючи на все це, трудовий колектив щомісяця впевнено та старанно виконує встановлені планові завдання і з перспективою дивиться у майбутнє.

Вона була заснована 1 квітня 1978 року, шляхом об’єднання рудних полів шахт №№ 3 та 5, реорганізації всього підземного видобувного цеху виробничої сфери та інфраструктури. Було пройдено наклінний ствол на території шахти №5, збудовані надшахтовий комплекс з галерейними конвеєрами, пункт навантаження сирої марганцевої руди в думпкари та новий побутовий комбінат зі столовою на шахті №3.

При освоєнні шахтних полів шахти №3/5 була вперше застосована нова система їх розробки – відпрацювання стволу щитовими механізованими комплексами ОКП-70, що дозволило значно збільшити видобуток руди та механізувати весь робочий процес.

До речі, шахта №3/5 – єдина в Марганецькому гірничо-збагачувальному комбінаті, яка працює "на вагони", тобто, сира марганцева руда, яка видобувається з надр цим колективом, транспортується на поверхню у вагонах, які потім складуються у думпкари.

Шахта №3/5

Шахта №3/5

З моменту заснування шахти і до 1985 року колектив у різний час очолювали керівники: В. Малихін, В. Бобух і В. Крячун.

Також у 1985 році гірники шахти №3/5 вперше подолали мільйонний рубіж з видобутку руди. Тоді бригадирами комплексних бригад були: М. Романенко, Г. Вікентьєв, Я. Пазяк, якому у 2000 році було присвоєно звання "Найкращий гірник України", О. Долганов, Ю. Валяйбаба, В. Горбік, а начальниками ділянок – А. Глуханюк, С. Філоненко, О. Шемет, А. Куртаков, М. Щур, Д. Савченко, С. Маслик, В. Конащук, Г. Заєць, М. Прохоренко.

А тепер трошки нової історії шахти. 1 листопада 2014 року шахта завчасно святкувала виробничий Новий рік, закривши план у розмірі 173 тисячі тонн сирої марганцевої руди.

У 2015 році шахта №3/5 із місяця в місяць переходила з високими виробничими показниками, щоразу перевиконуючи свої планові показники з видобутку руди та гірничопідготовчих робіт майже наполовину. Вже 2 листопада шахта впоралася зі своїм річним плановим завданням з видобутку руди, встановленим Наказом №1, видавши на-гора 242 тисячі тонн.

Наступного дня про виконання річного плану рапортував колектив підготовчої ділянки, який за 10 місяців пройшов 1415 погонних метрів гірничих виробок. І вже опівдні 3 листопада вся шахта підкорила планове завдання 2015 року з гірничопрохідницьких робіт.

Першою серед прохідників, нарізавши 500 погонних метрів, стала бригада Миколи Медведя, що зайняла перше місце по комбінату. Слідом за нею свій річний план виконав прохідницький колектив на чолі з Віктором Мельничуком. Також вагомий внесок у загальний гірничопрохідницький результат внесли бригади Дмитра Дубовика та Олексія Левченка.

Чудово відпрацювала під керівництвом Романа Лошака і ділянка очисного видобутку руди. Вже 26 жовтня про виконання свого річного плану заявила бригада Максима Крамаренка.

Бригада Володимира Перога

Бригада Володимира Перога

Працюючи з деякими збоями, які виникали то через нестачу персоналу, то через надскладні гірничо-геологічні умови, шахта №3/5 все ж таки виконувала свої планові зобов’язання. Вже 3 серпня 2018 року очисний колектив Володимира Володимировича Перога достроково виконав річний план, видавши на-гора 51 930 тонн сирої марганцевої руди. Тоді ця бригада стала першою серед очисних колективів комбінату, яка достроково виконала план з видобутку руди. Всі наступні роки колектив Володимира Перога завжди входив у трійку лідерів очисного видобутку руди. У 2019 році він достроково виконав річний план 25 вересня (63,9 тисячі тонн руди), у 2021-му – 1 листопада (69,9 тисячі тонн руди), працюючи на вагони і такий виробничий темп зберігся і в наш час.

Наразі в надрах шахти №3/5 працює всього одна очисна бригада, яку очолює Олександр Іванович Корнеєв (в минулому – бригада Володимира Перога), а прохідницькі роботи поки призупинені.

Вже більше 10 років очолює шахту №3/5 досвідчений гірник – Геннадій Анатолійович Аксьонов.

Він спадковий гірник. До виходу на пенсію його батько, Анатолій Олександрович, був заступником голови правління Марганецького ГЗК. Після школи, за порадою батька, Геннадій вступив до Марганецького гірничого технікуму, який закінчив з відзнакою, потім до Дніпропетровського гірничого інституту.

Після отримання диплому Геннадій Анатолійович влаштувався гірничим майстром на шахту №2, згодом працював у бригаді Олександра Роя на шахті №9/10, де отримав від бригадира головний життєвий урок, який треба дотримувати на будь-якій посаді: "Потрібно поважати працю людей, котрі працюють у вибоях. Їхня праця тяжка, яка вимагає жорсткої дисципліни. Дисципліни, без якої ніколи не досягти успіху".

На шахті №3/5 Геннадій Анатолійович працює із 2011 року. Спочатку він був заступником начальника дільниці, потім головним інженером, а з кінця 2013 року – начальник шахти №3/5.

Шановні наші ювілейні колективи!

Якби зараз був мирний час, то святкування Днів народжень ваших цехів пройшло б пишно і гучно, як і належить справжнім гірникам. Проте зараз війна, але ваша праця цілковито наближає все ближче і ближче Перемогу України і наше мирне життя.

Бажаємо вам успіхів, безаварійної роботи та яскравого сонця над головою. Щастя, добра і здоров’я вам і вашим родинам! Нехай доля дарує вам добру вдачу, добробут та щирих друзів. Хай тепло і затишок родинних осель надійно захищають вас від життєвих негараздів і випробувань.

З Ювілеєм!