888

Наразі Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат продовжує гідно працювати в умовах повномасштабної війни, підтримуючи економіку України. Але у жовтні, через масовані атаки критичних для держави підприємств, виготовлення марганцевого концентрату було тимчасово призупинено. Проте минулого місяця Марганецький ГЗК все ж таки показав гарний результат, особливо з видобутку сирої марганцевої руди.

Так, шахтами комбінату план з видобутку руди було перевиконано на 3798 тонн – всього підземними видобувними цехами видано з надр більше 89,6 тисяч тонн руди. Згідно цього, кожна шахта показала гарний результат, не дивлячись на те, що кожна потерпала від нестачі персоналу.

З видобутку сирої марганцевої руди шахта №3/5 відпрацювала з "плюсом" у 1284 тонни – з надр видано на-гора 7085 тонн при запланованих 5800.

Гірничий колектив шахти №9/10, враховуючи ситуацію, яка склалася в нашій країні, б'є свої рекорди, підтримуючи звання передового підземного видобувного цеху. Тому не дивно, що місячні плани з видобутку руди постійно виконуються. Проте жовтень гірникам "дев’ять-десять" дався дуже складно, через погіршення гірничо-геологічних умов. Однак план з видобутку сирої марганцевої руди виконаний на 100% (27 002 тонни). А ось план з гірничопідготовчих робіт виконаний лише на 66,1%. Також "зазнав поразки" і план з нарізних робіт – всього нарізано 35,5 погонних метрів (78,9%). На ці показники суттєво вплинула ситуація з високою захворюваністю робітників та призов до лав Збройних Сил України.

Планові показники з видобутку сирої марганцевої руди у жовтні шахта №14/15 виконала. Весь місяць гірників супроводжували часті виходи з ладу гірничого обладнання, а також його перегони. Не дивлячись на це, з надр видобуто 23 470 тонн руди, при запланованих 23 тисячах тонн (102%). З гірничопрохідницьких робіт шахта №14/15, також як і шахта №9/10, план не виконала. Всього нарізано 158 погонних метрів, при запланованих 185 метрах (85,4%). Причини ті ж самі, що і в сусідньому цеху – нестача персоналу.

Виходячи з цього, прохідникам комбінату вдалося закрити жовтневий план лише на 84,1% – загалом пройдено у надрах 253 погонних метри.

У жовтні відкритим способом Грушівський кар’єр насипав 32,041 тисячі тонн сирої марганцевої руди (106,8%), що на 2041 тонну більше запланованого. Загалом від початку року кар’єр випереджує скоригований план, встановлений Наказом №1, майже на 10 тисяч тонн.

Весь жовтень 5-тисячний роторний комплекс знаходився на ремонті, через це план з конвеєрного розкриву Грушівським кар’єром не виконаний.

З "плюсом" у розмірі 54 тисячі кубометрів завершено жовтень з безтранспортного розкриву – всього переміщено минулого місяця 299 тисяч кубів. Також з перевиконанням плану кар'єр відпрацював з переєкскавації гірничої маси – план виконано на 115,4%, тобто переміщено 534,45 тисяч кубометрів гірничої маси. А ось з автотранспортним розкривом минулого місяця Грушівський кар’єр не впорався. У жовтні план з авторозкриву виконаний лише на 28,2%, тобто переміщено 19,74 тисяч кубів. На ці показники суттєво вплинули негативні погодні умови та нестача автотранспорту. Загальний "мінус" з автотранспортного розкриву за скоригованим Наказом №1 складає 142,19 тисяч кубометрів.