546

Згідно даним, що надаються виробничо-технічним відділом АТ "Марганецький ГЗК", в травні всі основні цехи комбінату відпрацювали з виконанням своїх планових показників. Проте видобуток сирої руди відкритим способом Грушівський кар’єр в останньому місяці весни не вів.

Травень став успішним для підземних видобувних цехів, адже спільними зусиллями гірники видали на-гора 33803,7 тонн сирої марганцевої руди, що перевищує заплановані цифри на 1613 тонн. Проте з початку року з загального видобутку руди все ще є "мінус" в розмірі 11,54 тисячі тонн руди, з яких трохи більше 6 тисяч тонн "мінуса" належить шахті №9/10.

Ситуація з підготовчих робіт також склалася вдало. Прохідницькі бригади нарізали в надрах шахт 162 погонних метри гірничих виробок, а це на 32 метри більше запланованого, враховуючи недостатню кількість персоналу та високий рівень захворюваності серед прохідницьких бригад. З початку року прохідники комбінату випереджають скоригований план за Наказом №1 на 35 погонних метрів.

Також в травні добре відпрацювали цехи зі здачі металобрухту. Загалом цехи та підрозділи Марганецького ГЗК завезли на склад ЦВПКМ 30,37 тонн металу, при запланованих 26 тоннах. Відвантаження споживачам поки що не ведеться.

В травні дуже багато проблем принесли шахті №3/5 складні гірничо-геологічні умови – майже постійно штреки затоплювало водою. Проте минулий місяць гірники закрили гідно, видавши на-гора 5650,2 тонни сирої марганцевої руди (141,3%).

Впродовж двох тижнів гірники шахти №9/10 займалися демонтажем обладнання в західному відкотному та перемонтажем 18-го південно-західного штреку для переходу бригади Віталія Федорова, і ці роботи ніяк не вплинули на загальне виконання планових показників шахтою. Травень "дев’ять-десять" закрила на рівні 126,2% – на-гора гірники видали 6940,5 тонн марганцевої руди, тобто понад план насипано 1440,5 тонн руди. Також на 20 погонних метрів більше запланованого пройдено гірничих виробок, що складає 120% до плану (всього пройдено 120 погонних метрів).

Шахта №14/15 – цей підземний видобувний цех відпрацював в травні краще за всіх, адже для цієї шахти було встановлено найбільший показник плану в 19600 тонн. Минулого місяця план з видобутку руди був перевиконаний на 1613 тонн (108,2%). Також виконали планове зобов’язання і прохідники. В результаті план в розмірі 30 погонних метри перевиконаний на 12 метрів (140%).

Як ми вже писали раніше, в травні видобуток руди Грушівський кар’єр не вів. Натомість на крокуючих екскаваторах в період їх чергування виконувались такі роботи: на крокуючому екскаваторі №2 ремонтна бригада займалась монтажем трубопроводу водовідливу, на 138-му – ревізією панелей, а 395-тій – заміною вертикально-поворотних валів. Разом з тим на 106,6% виконаний план з конвеєрного розкриву – всього переміщено 133,2 тисячі кубів, а план з переекскавації безтранспортним методом закритий в 102,6% (92,3 тисячі кубів). На початку червня вже розпочались роботи з автотранспортного розкриву, проте деталі – згодом.